Oldalak

2013. július 21., vasárnap

Bennünk élő Istennők, ami támpontot ad a "tudatos" párválasztáshoz!

Ahogy az előző bejegyzésemben írtam, sokat nyújtani támpontként a párválasztásban, ha ismerjük a bennünk élő női vagy férfi dominánsabb archetípust. Mint említettem, hogy én Aphrodité (a Szerelem és a szépség Istennője) típusként főleg a szenvedélyes és tüzes férfi archetípusokkal, mint Árész és Hephaisztos jövök jól ki és tudok szerelemre lobbanni.

Attól, hogy a szépség Istennője is nem jelenti azt, hogy minden ehhez a típushoz tartozó nő igazi szépség. Van sokszor, hogy "szürke" kis egérnek tűnik, de ugyanakkor a kisugárzása által jobban vonzódnak hozzá a férfiak. Könnyen teremt kapcsolatokat, barátságos és kedves. Imádja a férfiak társaságát és a szerelem mint érzés a lételeme. Azonban, ha nincs mellett egy hűvösebb Istennői minőség, akkor ez a típus hajlamos a hűtlenségre és egyik férfi karjából a másikba omlik. Számomra az egyensúlyt Athéné hűvös feje és gondolkodása, valamint Déméter tápláló anyai szeretete adja. Így a vonzó férfinál, fontos, hogy azon a tüzén túl, tudjon az érzéseiről kommunikálni és kimutatni azokat, ehhez segíthet ennek a férfinek Posszeidón és egy csipet Zeusz, aki képes irányítani és erős férfiként fellépni. 


A Szűz Istennői archetípusokhoz tartozik Artemisz a vadászat Istennője. Közöttük több leszbikus nő is megtalálható.
Artemisz szüzessége egyben azt is jelentette, hogy immunis volt a szerelemmel szemben. Ezek a típusú nők általában valamilyen női mozgalom vagy csoport vezetői, a nők és a gyermekek, valamint a természet, és a vadon élő állatok védelmezői. A szexualitás számára nem nagyon fontos, kicsit hasonlít az elfoglalt férfiére, másodlagos dolognak tartja. Számára az ideális férfi, az ikertestvére, Apollón típusú férfi, akivel egyaránt elfoglaltak, a szex, karrieristák és mindkettő intellektuális érdeklődésű. Vagy nagy sport kedvelők, szeretik a kihívásokat a versenyt. Tökéletesen kiegészítik egymást.

Athéné a bölcsesség, tudomány a női munka és a mesterségek istennője. Ő a haditerveiről és gyakorlatias megoldásairól volt híres. Mint őstípus, olyan viselkedési minta, amely arra készteti a nőt, hogy ne a szívére, hanem az eszére hallgasson. Zeusz lányaként erősen vonzódik a tekintélyes, hatalommal is rendelkező férfiakhoz, azokhoz, akik magukhoz ragadják a kezdeményezést és vállalják a felelősséget. Ők a tántoríthatatlan titkárnők, erőteljes és hűvös nők, akik az éles elméjükkel tudnak irányítani. Írónők vagy valamilyen vezető pozícióba lévők. Számára a házasság egy üzleti vállalkozás. Mindenképpen jól szituált és karrierista férfit választanak maguk mellé. Mivel ő a fejével dolgozik, ezért a testéről néha megfeledkezik. Sokszor még akkor sem érzéki vagy szexis, ha kimondottan szép nő. Számára a szex csupán a házassági szerződés része és kötelesség. Azonban nem féltékeny típus, nem zavarja ha a férje szeretőt tart. 

Az utolsó Szűz Istennői típus Hesztia a házi tűzhely őrzője, a bölcs nő, "hajadon nagynénénk".
Ahhoz, hogy a házból otthon váljék Hesztia jelenlétére volt szükség. Megáll a saját lábán, önmagára fókuszáló típus. Hesztia módjára szemlélni a világot annyit tesz, mint magunkba nézni, belső hangjainkra figyelni és intuíciónkra. Mivel önmagába mélyed környezte iránt érzelmileg elkötelezetlen. Társaság kerülő és otthon ülő típus. Ő a hagyományos "jó feleség" típus", kitűnő háziasszony. Hesztiát gyakran emlegetik együtt Hermésszel, a hírvivővel. Mind Hesztia, mind Hermész szellem és lélek archetipikus képviselői. Hermész a szellem, mely lángra lobbantja a lelket. Nem zavarja, hogy ha a férje távol van hosszabb időre is akár. A Hermész típus pedig örül, hogy valaki otthon tartja a frontot és minden rendben van. 

Héra a házasság Istennője a feleség. Akinek kislány korától az az álma, hogy feleség legyen és szinte fogyatékosnak érzi magát, ha nincs férje. Az okoz neki örömöt, ha a férjét helyezheti az élete középpontjába. Hérára csak a sikeres férfiak hatnak igazán. A szex számára is a házasság része és van, hogy tartogatja a szüzességét a férjének, bár azt hiszem ez ma már elég ritka. A férjét birtokolni akarja, így ha párja félre lép, ami elég gyakran előfordulhat a Zeusz típusoknál, a vetélytárson veri el a port vagy áll bosszút. A Héra nők a házasság sikertelensége ellenére sem gondolnak szinte soha a válásra.

Déméter a nagy Anya Istennő. Aki viszont kislánykorától akár szinte semmi másra nem vágyik, mint hogy anya lehessen. 
Ő az igazi ősanya típus. Folyton anyáskodhat, kapcsolataiban adakozó, gondoskodó, segítő. Déméter nem verseng sem a férfiakért, sem karrier sikerekért. Irigységet, féltékenységet legfeljebb a gyermekek miatt érez. Sok férfi vonzódik anyás nőhöz, így ez az Istennő nemigen választ párt, hanem őt választja ki a férfi. Megesik, hogy szánalomból él együtt valakivel, s nem vár sokat a házastársától. Számára a szex nem túl lényeges. Leginkább azért megy férjhez, hogy a gyermekeinek apjuk legyen. Könnyen vonzódnak gyenge, elesett férfiakhoz. Vagy olyanhoz, aki az anyját keresi a nőben.

Legvégül Déméter lánya Perszephoné, az alvilág királynője és "anyja-lánya".
Ő az örök leány, aki nem nő fel és az édesanyja mellett marad, vagy pedig az anyuci irányítása alatt. Ez a típus másokkal szemben engedékeny, tartózkodó, alkalmazkodó. A Perszephoné nőt veleszületett fogékonysága, befogadóképessége teszi hajlékonnyá, fordulékonnyá. Ha egy számára fontos személy jelzi, hogy mit szeretne, vagy milyennek szeretné őt látni, nem áll ellen. Ő az "anima nő", aki az egyik férfi mellett vagány sportlady, a másik mellett kertészkedő háziasszony. A szexualitás számára ismeretlen terület, azonban könnyen fel lehet benne éleszteni és élvezetessé tenni. A házasság kötés is csak úgy megtörténik vele, engedi, hogy sodorják az események, mint minden másban. Ehhez a típushoz a férfiak három csoportja vonzódik. Azok, akik maguk is olyanok, mint ő, valamint a nyers kemény legények és végül a akik elég nem elég magabiztosak a "felnőtt" nők mellett. Ha kikerül anyuci karmai közül, könnyen eshet csöbörből vödörbe, egy domináns férfi oldalán.

Nőként attól függően, hogy éppen hol tartunk az életünkben, vagy a menstruációs ciklusunkban, a Szűz, Anya és a Bölcs Asszony vagy Banya archetípust megéljük. Fontos, hogy ha valamelyik archetípus túl erőteljes bennünk és valami hiányzik, ami segítheti az egyensúlyt, akkor azt tudatosan fejlesszük magunkba.             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése