Oldalak

2016. április 19., kedd

Pénz a párkapcsolatokban


A pénz energia csupán. Mégis itt Magyarországon a pénz, mint téma rendkívül súlyossá vált. A párkapcsolat sem annyira könnyű és ez a kettő téma így együtt sok energiát felhoz és hitrendszert a kollektív tudatból


A kérdés, hogy mennyire fontos a pénz a szerelemben? A válasz, semennyire. Amikor szerelmesek vagyunk, nem érdekes, hogy a másiknak mennyi pénz van a bankszámláján, mit tudott eddig megteremteni. Egyszerűen csak elborít minket a mámorító érzés és szárnyalunk, nem gondolunk a holnapra. Csak a jelen van. A mindent beborító, hatalmas szeretet, szerelem energia, ami mindent felül ír. Az elme józan és racionális szavait is. 

Majd amikor jön a közös jövő építése, az összeköltözés és ezzel együtt a kérdés, hogy közös vagy külön kassza. Akkor a rózsaszín szemüveg lekerül. Ha addig nem volt érdekes számodra, hogy a párod mennyi pénzt keres, mit tudott eddig elérni az életben, itt elkezd előjönni. Ez a kérdés életszakaszonként más és más. 


Az örök kérdés. A férfi ugyebár a teremtő? Ha egy férfi 35 éves koráig nem tudott magának semmit felépíteni, elérni az életben, megvalósítani, akkor működik-e az ő teremtő ereje? És ha az ha ő nem tudott semmit összehozni, felépíteni, elérni, akkor ő kevesebbet ér, mint a többi férfi? Egy huszonéves, most induló az élet útján, nála még rendben van, hogy próbálgatja a szárnyait, a teremtő erejét. Egy harminc év fölötti férfi, már jó ha fel tud valamit mutatni. Ez vajon egy nő részéről elvárás? 

Saját életemből tapasztalva a nagy szerelmeim közül harmincas éveim fölött volt legalább egy autója, vagy egy kis lakása. A pénz még így is sokszor feljött, mint súlyos téma, főleg azokban az időkben, amikor nekem minimális bevételem volt. Nem tudtunk eljárni nyaralni, kikapcsolódni, kielégíteni az igényeinket. A legtöbb pár életében a veszekedés, vita, konfliktus a pénzhez köthető. Leginkább a pénz hiányához. Ma megfordult a világ és a nők legtöbbje is már el tud helyezkedni olyan állásban, ahol jóval többet keres, mint a férfi. Vajon, hány olyan férfi van, aki nem érzi ettől magát kevesebbnek? Vagy egy nő akkor is fel tud nézni a férfira, ha ő viszi haza a nagyobb fizetést? 

Nagy a kavarodás ebben a témában. Mivel több évszázados kollektív tudat és viselkedési minta súlya nyomja. Csak ha arra gondolunk, hogy évekig a nők valóban nem dolgoztak, eltartottak voltak. Vagy volt idő, amikor a házasság valóban szerződés volt és sokszor 2 ország egyesült, vagy 2 birodalom. A nő itt leginkább "árucikk" volt. Mélyen belénk van vésve az nőként, hogy a férfi a teremtő és ő adja a biztonságot. Azonban a mai férfiak számára ez rendkívül nyomasztóvá vált. Egyrészt a házasságok legtöbbje felbomlik. A férfi vagy nő, mindazt amije volt, elveszti és szinte a nulláról kell újra kezdenie. A nők igényei és elvárásai megnőtt. Ma már ha egy nő elmegy szülni és kiesik az ő fizetése az igencsak meglátszik a családi költségvetésben és teher lehet, főleg így, hogy plusz egy fővel nőtt a család. 


Hogy mi lehet a megoldás, ami végre leveszi a terhet mind a nőkről, mind a férfiakról a pénz terén? Úgy érzem, hogy a közös felelősségvállalás és a tudatosság a pénzhez való viszonyunkkal a kapcsolatban. Ha úgy alakul, hogy a nő keresi a több pénzt, akkor az legyen elfogadott és ne borítsa fel a szerepeket a családban. A közös jövő építésében együtt vegyük ki a részünket és mellette figyeljünk arra, hogy az egyensúlyt is megőrizzük a munka és pihenés időszakában. Fontos az egymásra figyelés és együtt töltött minőségi idő. Ha babavárásra készülünk, akkor az arra való tudatos felkészülés minden szempontból, anyagilag is. Soha ne hibáztassuk a másikat, hogy ha nem úgy alakulnak a dolgok és a felmerülő kihívásokat együtt oldjuk meg. Nincs olyan "probléma", amit ne lehetne megoldani.  

Namaste Zita
Hírlevélre való feliratkozás: www.istarkapuja.com       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése